Evinizin her yanına dağılan evcil hayvan tüyleriyle başa çıkmak için 9 etkili öneri



Evinizin her yanına dağılan evcil hayvan tüyleriyle başa çıkmak için 9 etkili öneri
Evini kedi-köpek gibi bir –ya da birkaç– tüylü dostla paylaşanlar için “tüy problemi” hayatın bir gerçeği.  Ne var ki, halılara ve kumaşlara takılan, bir araya gelerek büyük topaklar oluşturan, zaman zaman uçarak tüm evi ele geçirmeye çalışan ve temizlemenin hiç de kolay olmadığı tüylerin gerçek bir problem olduğunu kabul etmek gerekiyor. Çünkü evcil hayvanınızı ne kadar çok seviyor olursanız olun halıların ve kumaşların üzerinde biriken, koltukların ve hatta masanın üzerinde karşınıza çıkan ya da her adım attığınızda çorabınızın altını kaplayan tüyler, yalnızca temizlik konusunda değil, alerji sahipleri için de hayatı gerçekten zorlaştırıyor. Peki ne yapmalı?

İşte evinizde mobilyalara, kıyafetlere yapışan tüylerden kurtulmanın yolları:

Fazla tüylerden kurtulmak için: Tarayın ve fırçalayın.
Kedi – köpeğinizi tüylerini düzenli olarak fırçalamak, tüylerin dökülmesini kontrol altına almanızı kolaylaştıracak etkili bir yöntem. Dökülmeye hazır tüyleri toplayabileceğiniz tarama işlemi, kedi ve köpeğinizin de keyfini yerine getirecek. Kedi- köpeğinizi fırçalama işlemini eğer varsa bahçe ya da balkon gibi bir dış mekanda yaparak uçuşan tüylerin yapışmasını önleyebilir; içeride yapmak zorundaysanız altlarına nemli bir havlu yayabilirsiniz.







Kedi ve köpeklerin tüylerinin dökülmesi oldukça doğal bir süreç olsa da, hayvanınız fazlaca tüy döküyorsa bir sağlık problemi olup olmadığını araştırabilirsiniz. Tüy problemi olan hayvanınız için veterinerinizle görüşerek sağlık durumu ve beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmenizde fayda var.

Dekorasyon öğelerinde hayvan dostu materyallere yönelin.
Evinizin farklı alanlarında tüylerin birikmesini önlemek için alabileceğiniz önlemlerden biri de dekoratif seçimlerinizde hayvan dostu ürünlere yönelmek. Çünkü dekorasyonda kullanılan bazı materyaller, diğerlerine göre daha fazla tüy tutabilir. Tüyler özellikle yumuşak kadife, velur, yün, pamuk gibi kumaşlara daha çok yapışırken, sentetik kumaşlar elektriklendikleri durumlar hariç daha az tüy tutar.  Deri, saten gibi kaygan ve parlak materyaller ise tüylerin neredeyse hiç yapışmadığı materyaller arasındadır.

Toz almayı ihmal etmeyin.
Kedi ve köpek tüyleri, hafif oldukları için uçuşmakla kalmayıp, uçarken hafif toz ve kırıntıları da beraberinde sürükler. Evinizi süpürmeden önce mobilyalarınızın tozunu alarak bu alanlardaki tüylerden pratik bir şekilde kurtulabilirsiniz. Toz alırken kullandığınız bezi ıslatarak, tüylerin beze yapışmasını sağlayabilir ve etrafta uçuşmalarına engel olabilirsiniz.

Toz olma işlemi esnasında havadaki alerjen ve partikülleri algılayan bir hava temizleyici yardımıyla, evinizi tüylerden arındırırken hava kalitesini de artırabilirsiniz. Hava kirliliği seviyesini otomatik olarak algılayan ve havayı kirleten çok çok küçük maddeleri yakalayan Dyson Pure Hot+Cool™ ile toz alma işlemi esnasında tüylerle birlikte uçuşan hafif tozlardan kurtulmanız da mümkün.

Sık sık süpürmeyi alışkanlık haline getirin.
Kedi ve köpeğinizin tüy dökmesini önlemeniz belki mümkün olmayabilir, ancak tüylerin birikmesini önlemeniz mümkün. Düzenli olarak süpürerek evinizin tüylerle kaplanmasına engel olabilir, yaşam alanınızı hem kendiniz hem de evcil hayvanınız için daha konforlu ve keyifli bir alana dönüştürebilirsiniz.


Evinizi tüylerden arındırmak için, süpürme işlemine en çok tüy tutan yumuşak ve kumaş kaplı alanlardan başlayarak mobilyalarınızı, perdelerinizi ve hatta duvarlarınızı sırayla süpürün. Güzel haber; temizlik modları farklı görevler için en iyi hale getirilen Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürge, gücün ve çalışması süresinin doğru dengesini kurarak ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda. Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürge, Dynamic Load Sensor™ sistemi ile süpürme esnasında halılarla sert yüzeyler arasındaki motor hızını otomatik olarak değiştirerek her zemin türünde derinlemesine temizlik sağlarken, kablosuz tasarımıyla da evcil hayvanlarınız varken süpürmeyi oldukça kolaylaştıracak.

Halı temizliğinin püf noktaları
Özellikle halılarınızı süpürürken inatçı tüylerden kurtulmak için aynı yerin üzerinden birkaç kez geçmeniz ya da halıyı farklı yönlere doğru süpürme işlemini tekrarlamanız gerekebilir. Bu şekilde uğraşmamak içinse HEPA filtresi olan, ekstra güçlü bir süpürgeye yatırım yapabilirsiniz. Dyson’ın en güçlü akıllı elektrikli süpürgesi V11™’in tamamen kapalı filtre sistemi 0,3 mikron kadar küçük partikülleri %99,97 oranında hapsederken, temiz hava yayarak süpürme işleminden alacağınız verimi artırır. Süpürmeyi kolaylaştıracak bir başka öneri de; halılarınızı süpürmeden önce bir miktar karbonat dökmek. Karbonat tüylerin halıdan kolayca ayrılmasını sağlarken hayvan tüylerinin bıraktığı kokuyu da azaltacaktır.

Peki mobilyalar nasıl temizlenmeli?
Sert ve parke zeminler çok tüy tutmuyor olsa da, uçuşan hayvan tüyleri buralara da yapışabilir. Ahşap gibi sert zeminlerdeki tüyleri temizlemek için mikrofiber bir bez ya da paspas kullanarak tüyleri toplayabilirsiniz ya da uygun bir başlıkla süpürebilirsiniz.

Bütünleşik dijital motoru sayesinde tüm zeminlerde güçlü temizlik sağlayan Dyson V11™ Absolute Elektrikli Süpürge‘nin karbon fiber iplikleri sert zeminlerdeki ince tozları temizleyerek mobilyalarınızı da tüylerden arındırmanıza yardımcı olacak.

Hayat kolaylaştıran teknik: Kılıf kullanmak
Halı ve koltuklarınızın tüylerle kaplanmasını önlemenin bir yolu da kılıf kullanmak. Kedinizin ve köpeğinizin sık sık oturduğu ve uzandığı alanları daha kolay temizlenmesi için bir kılıfla kaplayabilir ya da çarşaf yayabilirsiniz.

Bulaşık eldiveni, inatçı tüylere karşı 
Bulaşık eldiveninin kedi ve köpek tüylerini mobilyaların üzerinden temizlemenize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bulaşık eldiveninin yaratacağı statik elektrik, tüm tüylerin eldivene yapışmasını sağlayacak. Eldivenleri tüylerden arındırmak içinse suya daldırmanız yeterli.

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce: Kurutucu şart
Tüylerin yapıştığı kumaşlar ve kıyafetler için yıkama öncesinde kurutucu kullanmak da akıllıca bir çözüm. Kıyafetlerinizi yıkamadan önce kurutucuya koyup yaklaşık 10 dakika soğuk ayarda çevirdiğinizde tüylerin yapışkanlığını azaltabilir; çıkardıktan sonra silkeleyerek çamaşır makinesine koymadan önce tüylerin en aza inmesini sağlayabilirsiniz. Uyarmadan olmaz; hem çamaşır makinenizi hem de kurutucunuzu tüylü kıyafetler için kullandıktan sonra filtrelerini temizlemenizde fayda var. Böylelikle makine filtresinde kalan tüylerin bir sonraki yıkamada çamaşırlarınıza yapışmasına engel olabilirsiniz.


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar