Kedi ve Köpek Tüyü Nasıl Temizlenir?



Kedi ve Köpek Tüyü Nasıl Temizlenir?
Kedi ve köpek besleyenlerin yaşadığı en büyük ve hiç bitmeyen dert herhalde tüylerinin evin her yerinde karşılarına çıkmasıdır. Onlarla paylaşılan hayatın getirdiği güzelliklerin yanında maalesef bu tip günlük sorunlarla da baş etmenin yöntemlerini bulmamız gerekiyor. Halılarda, koltuklarda ve özellikle en kötüsü kıyafetlerimizin üzerinde gördüğümüz tüyleri en pratik şekilde temizleme ve tüyleri en aza indirme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İlk yapmamız gereken şey süpürge alışkanlığı edinmek. Günde sadece 10-15 dakika ayırarak tüm evi süpürdüğünüzde tüylerin daha az biriktiğini ve yayılmayı engellediğinizi göreceksiniz. Evini kedi ya da köpeklerle paylaşanlar süpürge seçimine de dikkat etmeliler. Kedi köpek tüyü yapısı itibariyle ince ve hafif olduğu için, özellikle koltuk ve halılara yapışmış tüyleri her süpürge kolayca çekmiyor. Emiş gücü yüksek ve kullanımı kolay sizi yormayan bir süpürge edinmenizde fayda var. Hatta bazı markalar hayvan sahiplerine yönelik modeller geliştirmekte.

Halıdaki hayvan tüyleri nasıl temizlenir?
Etkili bir süpürge ile halıdaki tüylerden kolayca kurtulabilirsiniz. Düzenli süpürge yaptığınızda halılarda çok fazla tüy birikmesi olmayacaktır.
Süpürge çalıştırmak istemediğiniz zamanlarda ise petshoplarda bulabileceğiniz halı ve koltuk gibi yüzeylerden tüylerin toplanmasına yardımcı aletlerden satın alarak; bunlardan herhangi biriyle tüyleri temizleyebilirsiniz. Bu aletlerden ilki; her hayvan sahibinin evinde bulundurması gereken rulo tüy toplayıcıdır. Tüy toplayıcılar genellikle yapışkanlı kağıtlardan oluşan rulo şeklinde tasarlanmış modellerdir. Fakat bu kağıt ruloların kullanımı zor ve masraflı olduğunu söyleyebiliriz. Bizim tavsiyemiz yıkanabilen silikonlu tüy toplayıcılar. Silikonlu modeller tek seferde oldukça fazla tüy topluyor. Bu modellerin en güzel tarafı da yıkanarak binlerce kez kullanılması.
Halıdaki tüyleri temizlemek için kullanabileceğiniz diğer işe yarar aletler ise fırça ve çekpas. Özellikle uzun tüylü halılarda rulo tek başına işe yaramıyor. Halı fırçası ile tüyleri toplayabilirsiniz. Kısa tüylü halılarda ise çekpas kullanabilirsiniz. Halıyı nemli bir bezle üstün körü silerek işe başlayın. Ardından çekpasla tek yöne doğru tüyleri toplayın. Ucunda yer alan silikon sayesinde tüyler kolayca toplanacaktır.


Koltuklardaki tüyler nasıl temizlenir?
Eğer uzun tüylü bir kedi ya da köpeğiniz varsa en etkili önlem koltuk örtüsü kullanmak olacaktır. Örtüleri temizlemek; koltuk minderlerini ve araları temizlemekten daha kolaydır. Ayrıca misafir gelmesi gibi acil durumlarda da örtüleri kaldırarak zamandan kazanmış olacaksınız.

Koltuk üzerinden tüyleri temizlemenin en etkili yöntemi süpürmektir. Ama gün içinde koltuk defalarca tüyle kaplandığı için koltuk temizliğinde de hızlı ve pratik çözüm sunan silikonlu rulolardan kullanmanızı tavsiye ediyoruz.




Kıyafetlerdeki tüyler nasıl temizlenir?
Kıyafetlerdeki tüyler de rulo yardımıyla kolayca temizlenir. Fakat hayvan sahipleri bilirler ki yeni yıkanmış çamaşırların üzerinde bile yapışmış halde hayvan tüyü olur. Kıyafetler üzerindeki kedi köpek tüylerini en az indirmenin birkaç yolundan bahsedeceğiz.

Kedi köpek tüyleri yere bastığımız için en çok çoraplar üzerinde olur. Diğer giysilere bulaşmasını engellemek için çoraplar için ayrı bir çamaşır sepeti oluşturun. Yıkarken de ayrı yıkamaya özen gösterin.

Çamaşır kurutma makinesi kullanın. Çamaşır kurutma makinesi kullanan hayvan sahipleri oldukça rahat ettiğini söylüyor. Makine çamaşırları kuruturken tüyleri topluyor. Giysilerin ya da nevresimlerin üzerine yapışan tüylerden kurtulmanın en etkili yolu bu.

Kedi köpek tüylerini temizlemek hayvan sahiplerinin hiç bitmeyen rutini. Bu durumu en aza indirmenin yöntemi de tüy bakımına özen göstermek. Peki bunun için ne yapabiliriz?

Tüy sağlığı için ilk dikkat edilmesi gereken mama seçimidir. Özellikle bazı kedilere tavuklu mamalar alerji yapar ve daha çok tüy dökmelerine sebep olur. Böyle bir durum yaşıyorsanız bir süre balıklı mamaya geçerek tüy dökmede değişiklik olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca kaliteli ve dengeli mamalar seçmeye özen göstermelisiniz. Bunun dışında anormal bir dökülme söz konusuysa veterinere danışabilirsiniz. Bir sağlık sorunu ya da vitamin desteğine ihtiyacı olabilir.

Tüy bakımını ihmal etmeyin. Bunun için furminator, tarama fırçası ve tarama eldiveni edinin. Furminator kedi köpek tüylerini toplamada oldukça etkilidir. Hatta çıkan tüye inanamayacağınızı garanti edebiliriz. Furminator, kedi ve köpekler için ayrı boyutlarda üretilmiştir. Hatta uzun tüylü, kısa tüylü gibi ayrımları da vardır. Alırken bunlara dikkat etmenizde fayda var. Haftada bir furminator ile tarayarak ölü tüyleri temizleyebilirsiniz. Klasik tarama fırçası ya da taraklarla da günlük tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tarama eldivenleri ise oldukça pratik tüy temizleme aletleridir. Tırtıklı yapıda, bir tarafı silikonlu şekilde tasarlanmış eldivenler; hem masaj yapmaya, hem de tüyleri toplamaya yarar.



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar