Mekik hareketi:
1. Şimdi birkaç kere derin nefes alıp verin ve harekete başlamak için odaklanın.
2. Vücudunuzu yavaş ve kendinizden emin olarak yukarıya kaldırın. Bu arada nefes vermeyi unutmayın.
3. Dizlerinize kadar gitmek zorunda değilsiniz. Belirli bir mesafeden dönebilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz şey karın kaslarınızın gevşememesidir. Karın kaslarının gevşemesine asla müsaade etmeyin.
4. Şimdi tersi harekete başlayın yani vücudunuzu aşağıya indirin. Bu esnada karın kaslarınızın hala sıkı olduğundan emin olun. Vücudunuzu asla yerde serbest bırakmayın. Karın kaslarınızın her daim kasılı kalmasına dikkat edin.
5. Vücudunuzu aşağıya indirirken nefes almayı unutmayın. Nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan verin. Bunu her türlü egzersiz ve spor faaliyetinde alışkanlık haline getirin.
6. Bu hareketleri alışkanlıklarınıza ve dayanıklılığınıza göre tekrar ediniz.
FİTNESS NEDİR, FİTNESS NASIL YAPILIR
Fit ve formda bir vücuda sahip olmak, herkes tarafından arzu edilir. Sağlıklı ve estetik bir vücut için en temel kural, yeterli ve dengeli beslenmektir. Ancak, vücudun şekillendirilmesi ve vücut şeklinin korunmasında beslenmenin mutlaka egzersiz programları ile de desteklenmesi gerekir. Ancak, önce fitness nedir nasıl yapılır; onu bilmek önemlidir.
Fitness Nedir?
Fiziksel yeterlilik veya uygunluk anlamına gelen fitness, sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek ve vücudun formda kalmasını sağlamak amacıyla yapılan egzersizleri kapsayan bir spor dalıdır. Genellikle vücut geliştirme antrenmanları ile karıştırılan fitness egzersizleri de kas gelişimini sağlayan antrenmanlara yer verir. Ancak, vücut geliştirme antrenmanlarında esas amaç, kas hacmi ve kütlesinin artırılmasıdır. Vücut geliştirme, sporcuların kaslarını geliştirerek daha hacimli ve daha iri bir vücuda sahip olmasını amaçlar. Yapılan antrenmanların hemen hemen tamamı, belirli kas gruplarına yöneliktir. Fitness egzersizlerinde ise tek bir amaç vardır; o da daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Fitness antrenmanlarında kas geliştirici egzersizlerle birlikte koşma, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, tırmanma, kürek çekme gibi kardiyo antrenmanlarına da yer verilir. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlamayı amaçlayan fitness antrenmanlarında kasların hacim almasından ziyade sıkılaşması ön plandadır. Daha ince, daha esnek ve daha fit bir görünüm kazandırmayı hedefleyen fitness egzersizleri ile sporcular, daha ince ve daha güzel bir vücuda sahip olabilir. Kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha sağlıklı olmasını amaçlayan fitness antrenmanları, sağlıklı ve zinde bir bedene sahip olunmasını sağlar.
Mekik aleti nasıl kullanılır?
Karın kaslarının gerildiği anlarda nefes vermek gerekir. Bu hareket ile karın kasları gelişebilmektedir. Karın kaslarının gerildiği
Mekik hareketi en temel vücut geliştirme hareketlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda mekik hareketinin ve mekik aletlerinin karın kası gelişiminde önemli bulunan bir rolü bulunur
Karın kaslarının gerildiği anlarda nefes vermek gerekir. Bu hareket ile karın kasları gelişebilmektedir. Karın kaslarının gerildiği anda nefes almak istenen sonucun elde edilmesini zorlaştırır.
Mekik aletinin kullanımı için her şeyden önce sırt üstü uzanılmalıdır. Mekik aletinin sırt bölgesinin geldiği kısım düz ve yumuşak olmalıdır. Mekik aleti alır iken bu noktaya dikkat edilmesi gerekir. Daha sonrasında dizlerin 90 derece olabilecek biçimde ayarlanması gerekir
Mekik aletinde ellerin durumu kimselerin güç ve profesyonelliğine göre değişir. Bu bölümde kolaydan zora doğru gidilmesi önerilir. Profesyonel olan kişiler bu alette iken ellerini göğsünün önünde çarpraz duracak biçimde bağlayabilir. Bu harekette eller baş bölümünde tutulmaz.
Mekik, aletli ve aletsiz olarak yapılabilmektedir. Son dönemlerde üretilen mekik aletleri, mekik için gereken olan şartları sağladığı için tercih edilir. Mekik hareketi, mekik aleti ile daha doğru halde gerçekleşmektedir. Mekiğin doğru teknikle uygulanması gerekir. Aksi durumda uygulanan hareket yalnızca zaman kaybı olarak nitelendirilir. Mekik doğru halde uygulandığı zaman bel ve karın kaslarının gelişimini sağlar
Mekik hareketi, alet üstünde ike sürekli yavaş bir biçimde yapılmalıdır. Hareketin bitmesinin sonrasında derin bir nefes alınmalı ve yeni hareket için hazır olunmalıdır. Bu noktada yalnızca karın kaslarının gelişmesine odaklanılmalıdır.
Mekik aleti ile beraber yukarı kalkarken 20-30 cm kadar yükselmek yeterlidir. Hareketin tamamlanmasının sonrasında başlangıç pozisyonuna yavaş bir biçimde dönülmelidir. Karın kaslarının gevşemesi beklenmeden ikinci sete geçilebilir.
Mekik aletinde bu pozisyonu aldıktan sonra ayak tabanları yere bitişik bir biçimde durmalıdır. Ayak tabanlarının topuklardan başlamak üzere parmak uçlarına kadar olan kısmı bütünüyle yere temas etmelidir. Sonrasında vucüdun yukarı kaldırılması ile beraber diz kısmı karına kadar çekilebilecektir.
Mekik hareketinin ilk gayesi karın kası gruplarının gelişimini sağlamaktır. Bu kas grubu, göğüs kemiğinden pelvis bölümüne kadar uzanmaktadır. Mekik aleti, bu doğrultuda kasların gelişmesine yardım eder. Mekik hareketinden fayda sağlayabilmek için setler düzenli biçimde uygulanmalıdır.
0 Yorumlar