mekik çekme aleti kullanımı

1.    İlk olarak mekik hareketi derin yumuşaklık içeren kanepe, yatak, kalın sünger gibi yerlerde yapılamamlıdır. Bu gibi yerler belinizde açıklığa ve ilerleyen zamanlarda bel fıtığına sebep olacaktır. Buna çok dikkat edin. Sağlığınız çok değerlidir.
2.    Mekik hareketi, etkilerini kısa sürede göstermez siz dayanıklı olun ve sürekliliğin gelişinize çok etki edeceğini unutmayın. Mekik hareketlerinden mucizeler beklemek sizi hayal kırıklığına uğratır.
3.    Mekik hareketi asla zayıflamak için yapılmamalıdır. Çünkü bu harekette çalışan kasla küçük gurup kaslarıdır. Hafif tempoda yürümek hatta bulaşık yıkamak dahi daha fazla enerji harcamanız anlamına gelir. Mekik hareketleri ancak belin ve karnın biçimlendirilmesi için yapılır. (yine de bu hareketler bel ve karın yağlarının erimesine faydalı olur.)
4.    Mekik hareketinde asla ellerinizi boynunuzun arkasında kenetlemeyin. Çünkü hareketi yaparken ellerinizle boynunuzu fazlaca çekersiniz ve boyun incinmelerine ve ileriki zamanlarda boyun fıtığına neden olursunuz.
5.    Mekik hareketi yaparken ayaklarınızı uzatmayın. Ayaklar uzatılarak yapılan mekik hareketinde hareketin bir bölümünü kalça ve baldır kasları üstlenmektedir. Her ne kadar zorlansanız da aslında karın kaslarınızı değil diğer gurup kasları çalıştırmakta olduğunuzu unutmayın.
6.    Mekik çekmek bütün vücudu dizlere kadar çekmek değildir. Vücudunuzu dizlerinize kadar çekmenin bazı zararları olabilir. Özellikle Bu harekete yeni başlayanlar yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bir mekik hareketi yapması daha doğru olur. Daha sonra bel ve karın kaslarınız kuvvet kazandığında daha fazla hareket serbestîsine kavuşursunuz.
7.    Biz mekik çekerken sağa sola kıvrılarak yapılan hareketleri doğru bulmuyoruz. Özellikle yani başlayanlarda zararlı olduğuna dahi inanıyoruz.
8.    Mekik hareketlerini 5 defa tekrarlayarak birden fazla setler halinde yapabilirsiniz. İlk önceleri bir karın ağrısı hissetmeniz doğaldır daha sonra bu karın ağrısı geçecektir.






FİTNESS NEDİR, FİTNESS NASIL YAPILIR
Fit ve formda bir vücuda sahip olmak, herkes tarafından arzu edilir. Sağlıklı ve estetik bir vücut için en temel kural, yeterli ve dengeli beslenmektir. Ancak, vücudun şekillendirilmesi ve vücut şeklinin korunmasında beslenmenin mutlaka egzersiz programları ile de desteklenmesi gerekir. Ancak, önce fitness nedir nasıl yapılır; onu bilmek önemlidir.

Fitness Nedir?
Fiziksel yeterlilik veya uygunluk anlamına gelen fitness, sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek ve vücudun formda kalmasını sağlamak amacıyla yapılan egzersizleri kapsayan bir spor dalıdır. Genellikle vücut geliştirme antrenmanları ile karıştırılan fitness egzersizleri de kas gelişimini sağlayan antrenmanlara yer verir. Ancak, vücut geliştirme antrenmanlarında esas amaç, kas hacmi ve kütlesinin artırılmasıdır. Vücut geliştirme, sporcuların kaslarını geliştirerek daha hacimli ve daha iri bir vücuda sahip olmasını amaçlar. Yapılan antrenmanların hemen hemen tamamı, belirli kas gruplarına yöneliktir. Fitness egzersizlerinde ise tek bir amaç vardır; o da daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Fitness antrenmanlarında kas geliştirici egzersizlerle birlikte koşma, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, tırmanma, kürek çekme gibi kardiyo antrenmanlarına da yer verilir. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlamayı amaçlayan fitness antrenmanlarında kasların hacim almasından ziyade sıkılaşması ön plandadır. Daha ince, daha esnek ve daha fit bir görünüm kazandırmayı hedefleyen fitness egzersizleri ile sporcular, daha ince ve daha güzel bir vücuda sahip olabilir. Kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha sağlıklı olmasını amaçlayan fitness antrenmanları, sağlıklı ve zinde bir bedene sahip olunmasını sağlar.


Mekik aletinde ellerin durumu kimselerin güç ve profesyonelliğine göre değişir. Bu bölümde kolaydan zora doğru gidilmesi önerilir. Profesyonel olan kişiler bu alette iken ellerini göğsünün önünde çarpraz duracak biçimde bağlayabilir. Bu harekette eller baş bölümünde tutulmaz. 
Mekik, aletli ve aletsiz olarak yapılabilmektedir. Son dönemlerde üretilen mekik aletleri, mekik için gereken olan şartları sağladığı için tercih edilir. Mekik hareketi, mekik aleti ile daha doğru halde gerçekleşmektedir. Mekiğin doğru teknikle uygulanması gerekir. Aksi durumda uygulanan hareket yalnızca zaman kaybı olarak nitelendirilir. Mekik doğru halde uygulandığı zaman bel ve karın kaslarının gelişimini sağlar 
 
Mekik hareketi, alet üstünde ike sürekli yavaş bir biçimde yapılmalıdır. Hareketin bitmesinin sonrasında derin bir nefes alınmalı ve yeni hareket için hazır olunmalıdır. Bu noktada yalnızca karın kaslarının gelişmesine odaklanılmalıdır. 
Mekik aleti ile beraber yukarı kalkarken 20-30 cm kadar yükselmek yeterlidir. Hareketin tamamlanmasının sonrasında başlangıç pozisyonuna yavaş bir biçimde dönülmelidir. Karın kaslarının gevşemesi beklenmeden ikinci sete geçilebilir. 

Mekik aletinde bu pozisyonu aldıktan sonra ayak tabanları yere bitişik bir biçimde durmalıdır. Ayak tabanlarının topuklardan başlamak üzere parmak uçlarına kadar olan kısmı bütünüyle yere temas etmelidir. Sonrasında vucüdun yukarı kaldırılması ile beraber diz kısmı karına kadar çekilebilecektir. 
Mekik hareketinin ilk gayesi karın kası gruplarının gelişimini sağlamaktır. Bu kas grubu, göğüs kemiğinden pelvis bölümüne kadar uzanmaktadır. Mekik aleti, bu doğrultuda kasların gelişmesine yardım eder. Mekik hareketinden fayda sağlayabilmek için setler düzenli biçimde uygulanmalıdır. 


MEKİK NE KADAR ÇEKİLMELİ VE NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?
Mekik aleti ile mekik çekmek hoş ve şekilli bir karın yapısına sahip olmak için ideal bir yöntemdir. Fakat düzenli kullanım ve disiplin gerekir.
Mekik hareketlerinin akşam yemeklerinden hemen sonra 20 – 25 tane çekilmesi kişi için yeterli olur. Fazla çekilemediği durumlarda zorlama yapılmamalıdır. Mekik sayısı kişinin gücüne göre değişim gösterebilir. İlk başlandığında biraz zor gelebilir. Fakat vücut hareketlere alıştıktan sonra daha kolaylıkla çekilebilir. Her gün bir önceki güne oranla sayı artırmasında yarar vardır. Eğer fazlası çekilemiyor ise aynı sayıda devam etmek de yarar sağlar.
Mekik çekimi ile beraber boyun ve sırt bölgelerinde ağrı başlarsa destekleyici egzersizler ile ağrılardan kurtulabilir. 


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar