Mekik aleti nasıl kullanılır?


Mekik aleti nasıl kullanılır?
Karın kaslarının gerildiği anlarda nefes vermek gerekir. Bu hareket ile karın kasları gelişebilmektedir. Karın kaslarının gerildiği 
Mekik hareketi en temel vücut geliştirme hareketlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda mekik hareketinin ve mekik aletlerinin karın kası gelişiminde önemli bulunan bir rolü bulunur 

Karın kaslarının gerildiği anlarda nefes vermek gerekir. Bu hareket ile karın kasları gelişebilmektedir. Karın kaslarının gerildiği anda nefes almak istenen sonucun elde edilmesini zorlaştırır. 
Mekik aletinin kullanımı için her şeyden önce sırt üstü uzanılmalıdır. Mekik aletinin sırt bölgesinin geldiği kısım düz ve yumuşak olmalıdır. Mekik aleti alır iken bu noktaya dikkat edilmesi gerekir. Daha sonrasında dizlerin 90 derece olabilecek biçimde ayarlanması gerekir 






Mekik aletinde ellerin durumu kimselerin güç ve profesyonelliğine göre değişir. Bu bölümde kolaydan zora doğru gidilmesi önerilir. Profesyonel olan kişiler bu alette iken ellerini göğsünün önünde çarpraz duracak biçimde bağlayabilir. Bu harekette eller baş bölümünde tutulmaz. 
Mekik, aletli ve aletsiz olarak yapılabilmektedir. Son dönemlerde üretilen mekik aletleri, mekik için gereken olan şartları sağladığı için tercih edilir. Mekik hareketi, mekik aleti ile daha doğru halde gerçekleşmektedir. Mekiğin doğru teknikle uygulanması gerekir. Aksi durumda uygulanan hareket yalnızca zaman kaybı olarak nitelendirilir. Mekik doğru halde uygulandığı zaman bel ve karın kaslarının gelişimini sağlar 
 
Mekik hareketi, alet üstünde ike sürekli yavaş bir biçimde yapılmalıdır. Hareketin bitmesinin sonrasında derin bir nefes alınmalı ve yeni hareket için hazır olunmalıdır. Bu noktada yalnızca karın kaslarının gelişmesine odaklanılmalıdır. 
Mekik aleti ile beraber yukarı kalkarken 20-30 cm kadar yükselmek yeterlidir. Hareketin tamamlanmasının sonrasında başlangıç pozisyonuna yavaş bir biçimde dönülmelidir. Karın kaslarının gevşemesi beklenmeden ikinci sete geçilebilir. 

Mekik aletinde bu pozisyonu aldıktan sonra ayak tabanları yere bitişik bir biçimde durmalıdır. Ayak tabanlarının topuklardan başlamak üzere parmak uçlarına kadar olan kısmı bütünüyle yere temas etmelidir. Sonrasında vucüdun yukarı kaldırılması ile beraber diz kısmı karına kadar çekilebilecektir. 
Mekik hareketinin ilk gayesi karın kası gruplarının gelişimini sağlamaktır. Bu kas grubu, göğüs kemiğinden pelvis bölümüne kadar uzanmaktadır. Mekik aleti, bu doğrultuda kasların gelişmesine yardım eder. Mekik hareketinden fayda sağlayabilmek için setler düzenli biçimde uygulanmalıdır. 

MEKİK NE KADAR ÇEKİLMELİ VE NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?
Mekik aleti ile mekik çekmek hoş ve şekilli bir karın yapısına sahip olmak için ideal bir yöntemdir. Fakat düzenli kullanım ve disiplin gerekir.
Mekik hareketlerinin akşam yemeklerinden hemen sonra 20 – 25 tane çekilmesi kişi için yeterli olur. Fazla çekilemediği durumlarda zorlama yapılmamalıdır. Mekik sayısı kişinin gücüne göre değişim gösterebilir. İlk başlandığında biraz zor gelebilir. Fakat vücut hareketlere alıştıktan sonra daha kolaylıkla çekilebilir. Her gün bir önceki güne oranla sayı artırmasında yarar vardır. Eğer fazlası çekilemiyor ise aynı sayıda devam etmek de yarar sağlar.
Mekik çekimi ile beraber boyun ve sırt bölgelerinde ağrı başlarsa destekleyici egzersizler ile ağrılardan kurtulabilir. 

DÜZGÜN VE DOĞRU MEKİK NASIL ÇEKİLİR?
Mekik hareketleri için sert bir zemin hazırlanmalıdır. Bacakların dizden bükülmesini sağlayarak ayak tabanları yere değecek pozisyonda olunmalıdır. Sırtın düz ve dik durmasına dikkat edilmelidir.
Mekik aleti ile devam edilen hareketlerin ilerleyen kısımlarında sırtın bütünüyle yer ile ilşkisi kesilmelidir. Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de doğru nefes alıp vermektir.


Mekik bireylerin karın kaslarını sıkılaştırmak ve güçlendirmek için yaptıkları beden hareketidir. Bir çok kişi mekik hareketinin asıl amacı karın bölgesindeki yağların (göbek ve çevresi) eritileceğini düşünerek yapar.

mekik, ne demek, tanımı, kısaca, nasıl çekilir,
Mekik Nedir
Bu hareketi özellikle bayanlar bel bölgesinde oluşan simitleri yok etmek ve düz bir karına sahip olabilmek için, erkekler ise göbeksiz ve tabiri caizse baklava dilimli bir vücuda kavuşabilmek için yaparlar. Yukarıda tanımını yaptığımız üzere mekik hareketinin asıl amacı karın kaslarını sıkılaştırmak ve güçlendirmektir.

Tek başına uygulanan mekik hareketi sanıldığının aksine göbek eritme egzersizi değildir ve göbeğimizi eritmez. Şunu unutmamak gerekir vücudumuzu komple bir bölge gibi düşünmeliyiz. Bacaklarımızı, karnımızı, kollarımızı, omuzlarımızı, kalçamızı v.s bölgesel olarak değerlendirip, bölgesel olarak tek başına çalıştırmamalı ve farklı beklentiler içinde olmamalıyız. Bu farkındalığın farkına varmak için bir örnek vermek gerekirse;

Bir demirci düşünün demirci her gün demir döver. Doğal olarak,  kollarının yapılan onca hareket karşılığında zayıflaması veya incelmesi gerekir. Peki böyle bir durum söz konusu mu? Tabi ki hayır. Peki ne oluyor, mekik hareketinin tanımında olduğu gibi kaslarını sıkılaştırıyor ve güçlendiriyor.


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar