Mekik Nedir? Doğru Mekik Nasıl Çekilir?
Mekik bireylerin karın kaslarını sıkılaştırmak ve güçlendirmek için yaptıkları beden hareketidir. Bir çok kişi mekik hareketinin asıl amacı karın bölgesindeki yağların (göbek ve çevresi) eritileceğini düşünerek yapar.
mekik, ne demek, tanımı, kısaca, nasıl çekilir,
Mekik Nedir
Bu hareketi özellikle bayanlar bel bölgesinde oluşan simitleri yok etmek ve düz bir karına sahip olabilmek için, erkekler ise göbeksiz ve tabiri caizse baklava dilimli bir vücuda kavuşabilmek için yaparlar. Yukarıda tanımını yaptığımız üzere mekik hareketinin asıl amacı karın kaslarını sıkılaştırmak ve güçlendirmektir.
Tek başına uygulanan mekik hareketi sanıldığının aksine göbek eritme egzersizi değildir ve göbeğimizi eritmez. Şunu unutmamak gerekir vücudumuzu komple bir bölge gibi düşünmeliyiz. Bacaklarımızı, karnımızı, kollarımızı, omuzlarımızı, kalçamızı v.s bölgesel olarak değerlendirip, bölgesel olarak tek başına çalıştırmamalı ve farklı beklentiler içinde olmamalıyız. Bu farkındalığın farkına varmak için bir örnek vermek gerekirse;
Bir demirci düşünün demirci her gün demir döver. Doğal olarak, kollarının yapılan onca hareket karşılığında zayıflaması veya incelmesi gerekir. Peki böyle bir durum söz konusu mu? Tabi ki hayır. Peki ne oluyor, mekik hareketinin tanımında olduğu gibi kaslarını sıkılaştırıyor ve güçlendiriyor.
Mekik Çekerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Uyarılar
Tok karna çalışmaya başlamayınız. Bir şeyler yedikten en az 2 saat geçtikten sonra mekik çekmeye başlayınız. Aksi taktirde kusma ve egzersizi yaparken zorlanmalar meydana gelecektir.
Kolay geldiği için yumuşak bir zemin yada yatak üzerinde mekik çekme hareketi çok yanlış bir uygulamadır. Yumuşak zeminde yapılan hareketler belinizde açıklık oluşmasına ve ileri ki safhalarda bel fıtığı gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Mekik hareketi yaparken ellerinizi başınızın arkasında kilitleyip, o şekilde kalkmaya asla kalkışmayın. Çünkü hareketin sizi zorlaması esnasında başınızı ister istemez daha çok çekersiniz ve bu boynunuzun incilmesine ve hatta boyun fıtığına neden olabilir. Bu nedenle yukarıdaki doğru mekik nasıl çekilir resimli anlatımı tekrar okuyup, ellerinizi o şekilde kullanın.
Ayaklarınızı düz bir şekilde uzatarak hareketi yapmayınız. Bu şekilde çekilen mekik hareketi çok fazla verim sağlamaz. Çünkü ayaklar uzandığında hareketin bir bölümünü baldır ve kalçalarımız üstlenir. Doğal olarak karın kasları istenilen seviyede hareketten verim alamaz.
Önemli olan çok sayıda mekik çekmek değil, hareketi doğru icra etmektir. Vücut yerden kalkarken sağa sola bükülerek zorlanarak yapılan hareketin hiç bir faydası olmayacağı gibi zararları olacağını unutmayınız.
Vücudunuz 1 kez mekik çekmeye müsaitse 1 kez, 2 kez çekmeye müsaitse 2 kez çekiniz ve bunu setler haline dönüştürüp, bel ve karın kaslarınız güçlendikçe sayı artırımına gidiniz. En sık yapılan hataların başında maalesef bu gelmektedir.
Doğru Mekik Nasıl Çekilir
Ellerinizi göğüs kafesinizin üzerinde çapraz şekilde veya resimdeki gibi el parmaklarınızı kulaklarınıza değdirecek biçimde tutunuz.
Harekete başlamadan önce bir kaç kez nefes kontrolü yaparak kendinizi harekete konsantre hale getiriniz. (Nefesi burnumuzdan alıp ağzımızdan veriyoruz.)
Hareketi yaparken karın kaslarımızı her daim sıkı vaziyette tutuyoruz ve asla gevşemesine izin vermiyoruz.
Mekik çekmeye başladığımızda başımızı dizlerimize kadar götürmemize gerek yok. Önemli olan karnımızı gevşetmeden omuzlarımızın yerden kesilmesidir. Yukarı kalkarken nefes veriyoruz, yatarken nefes alıyoruz. Nefes kontrolü çok önemli olduğu için her mekik egzersiz hareketinde nefes kontrolünü sürekli olarak hatırlatacağız.
Hareketi hızlı değil, tam tersine yavaş olarak yapın. Yaptığınız hareketi hissedin. Hareketi ne kadar yavaş yaparsanız o kadar verim alırsınız.
Harekete yeni başladıysanız kendinizi çok fazla zorlamayınız. Önemli olan çok sayıda mekik çekmek değil, doğru şekilde çekmektir. Bu nedenle kendinizi çok fazla zorlamayınız. Mekik hareketinden maksimum verim alabilmek için ortalama 5 kez ve 3 set olacak şekilde hareketi yapmaya çalışınız. Bel ve karın kaslarınız geliştikçe hareket sayısını yavaş yavaş arttırabilirsiniz.
Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir ?
Doğru ve istikrarlı bir şekilde diğer egzersiz hareketleriyle birleştirildiğinde;
Bel ve karın kas gruplarını güçlendirir. Göğüs kemiğinden pelvis kasına kadar giden iki taraftaki kasları, arka karın kaslarını ve pelvin bölgesinde bulunan 3 kas grubunu kuvvetlendirir ve gelişmesine yardımcı olur. Daha dinamik ve fit görünmenizi sağlar. Bel ve göbek çevresindeki yağların yakılmasına yardımcı olur.
Mekik Nedir? Doğru Mekik Nasıl Çekilir? anlatmaya çalıştık. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Konu hakkında Soru ve Görüşlerinizi sayfanın altında yer alan Yorumlar bölümünden yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz…
0 Yorumlar