mekik çekme aleti nasıl kullanılır



DOĞRU MEKİK NASIL ÇEKİLİR, MEKİK ÇEKME TEKNİKLERİ
Vücudu şekillendirmek için yapılan en eski ve en yaygın hareketlerden biri olan mekik çekme hareketi, doğrudan karın kaslarını etkiler. Ancak, bilinenin aksine, mekik çekmek, karın bölgesinde bulunan yağların erimesini tek başına sağlamaz. Amaç, karın bölgesindeki yağların eritilmesi ise mekik ile birlikte kardiyo ve daha büyük kas gruplarını harekete geçiren diğer karın egzersizlerinin de birlikte yapılması gerekir.  Mekik çekmek, karın bölgesindeki kasların güçlenmesini ve ortaya çıkmasını sağlayan bir hareket türüdür. Göbek yağları eridiğinde altta kalan kasların şekillenmesini sağlar ve istenilen baklava şeklindeki görünümün elde edilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan mekik hareketi, bel bölgesindeki kasların da güçlenmesini sağlayarak bel kemiğinin korunmasına yardımcı olur. Mekik hareketinin faydalı olabilmesi için doğru yapılması önemlidir. Doğru yapılmayan mekik hareketi, kaslar üzerinde olumlu hiçbir etki yaratmaz ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca, yapılan herhangi ters bir hareket de bel kaslarının zedelenmesine yol açarak sakatlıklara neden olabilir.



Mekik Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Mekik hareketinin yapılacağı zemin, hareketin bel kaslarına zarar vermemesi açısından oldukça önemlidir. Mekik hareketi; kanepe, yatak ya da kalın sünger üzerinde yapılmamalıdır. Derin yumuşaklığa sahip olan bu tarz zeminler, bel bölgesinde açıklığa neden olur ve vücut ağırlığının bele vurmasına yol açar. İlerleyen süreçte bu durum, bel fıtıklarına yol açabilir. Mekik hareketi, etkilerini kısa sürede gösteren mucize bir hareket değildir. Uzun süreler düzenli ve doğru bir şekilde yapıldığında etkisi, ancak gözle görülür bir hâle gelir. Bel ve karın bölgesinin şekillenmesine yardımcı olan mekik hareketi, kilo vermeyi sağlamaz. Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ellerin boyun altında kenetlenmemesidir. Eller, boyun altına kenetlendiğinde hareket esnasında boyun bölgesi de ister istemez elle çekilir ve bu durum, boyun kaslarını zedeler. Zamanla boyun kaslarındaki zedelenmeler boyun fıtığına yol açabilir. Mekik hareketinde asıl amaç, karın ve bel kaslarını güçlendirmektir. Ayaklar uzatılarak yapılan harekette hareketin büyük bir kısmı için baldır ve kalça kasları kullanılır. Bu nedenle mekik çekerken ayakları uzatmamak, hareketin doğru yapılmasını sağlar. Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da vücudun tamamının dizlere kadar yukarı çekilmemesidir. Sadece kürek kemiklerinin yerden kalkması ve karın kaslarının sıkılması yeterlidir. Ayrıca, mekik çekmeye başlamadan önce 5-10 dakikalık orta tempoda yürüyüşler ve germe hareketlerinin yapılması, kasların açılmasını ve ısınmasını sağlayarak olası sakatlıkların önüne geçebilir.


Doğru Mekik Nasıl Çekilir?
Düz bir zemine serilen havlu ya da ince bir sünger üzerinde yapılması gereken mekik hareketi için sırt üstü uzanılır ve dizler kırılarak ayak tabanları yere basılı tutulur. Dizlerin kalça hizasında açık olması önemlidir. Dizler, kalçaya ne çok yakın ne de çok uzak mesafede olmalıdır. Bel bölgesinin tamamen yere değdiğinden emin olunmalıdır. Bel bölgesinde boşluk olması durumunda alta rulo hâline getirilmiş bir havlu konulabilir. Hareketin etkin olabilmesi ve herhangi bir sakatlığa sebep olmaması için bel altında hiçbir boşluk olmaması gerekir. Her iki el, başın arkasına konulmalı; ancak eller, kenetlenmemelidir. Başparmaklar, kulakların arkasına gelecek şekilde yerleştirilebilir. Dirsekler, dışa doğru tutulmalı ve çene hafif yukarı kaldırılmalıdır. Göğüs ve çene arasında biraz boşluk olması gerekir.  Karın içeri çekilerek iyice sıkılır ve baş, boyun ve kürek kemikleri, aynı anda yerden kaldırılarak birkaç saniye beklenir. Daha sonra yavaşça sırt üstü pozisyona geri gelinir. Mekik çekerken gereken konsantrasyonun sağlanabilmesi için gözler karşıda sabit bir noktaya odaklanabilir. Hareketin etkisini artırabilmek için karın kaslarının sıkılması önemlidir.  Hareket ne kadar yavaş ve kontrollü yapılırsa etkinliği de o derece artar. Doğru mekik çekmenin en önemli kurallarından biri de nefes kontrolüdür. Yukarı doğru kalkarken nefes verilip aşağı doğru yatarken nefes alınması, kaslara giden oksijen miktarını artırır ve olası kas ağrılarının önüne geçilmesini sağlar.



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar