Hangi müslüman, Alemlerin Rabbi Allah’ın yarattığı düzene ve O’nun ilahi buyruklarına karşı gelirse zararını ve cezasını hem bu dünyada hem gelecek dünyada çeker! Allah’ın yarattığı her canlıda, her varlıkta bir hikmet vardır!
*Yüce Yaratıcı, Kutsal Kur’anda iyi kadınları şöyle tarif etmiştir:
“Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah'ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar…”
(Kuran-ı Kerim, Nisa Süresi, 34.ayet)
**Bir hadisi şerifte ise üç kişinin namazlarının kabul edilmeyeceği şöyle bildirilmiştir. Ebu Ümame r.a. anlatıyor:Rasulullah a.s. buyurdular ki: “Üç kişi vardır ki onların namazları kulaklardan öteye geçmez:
1.Dönünceye kadar kaçan köle.
2.Geceyi, kocası kendisine dargın olarak geçiren kadın.
3.Kavminin nefret ettiği imam. (1)
***Yine kocasının cinsel ihtiyaç için davetine uymayan kadınların lanetlendiği, şu hadisi şerifte açıkça ifade edilmiştir:
Peygamber a.s. şöyle buyurdu: “Erkek karısını yatağa çağırır, kadın da (bir özrü olmadan) gelmeye yanaşmaz, erkek öfkelenmiş olarak sabahlarsa, melekler sabaha kadar o kadına lanet ederler.” (2)
Müslüman kadın 4 şeyi yaparsa Cennetle müjdelendiği hadis-i şerifte de yine 4 maddeden biri itaat mevzuudur. Dünyada binlerce zor iş varken sadece bu dört işi, tabii ki ömür boyu yapanın Cennetle müjdelenmesi İslam Dini’nin kadınlara ilahi lütfudur! Bunlara karşı gelip nefsi arzularına uyarak yaşayan günahkarlar kurtuluşa eremezler!
****Hadis-i Şerif şöyledir: "Bir kadın, beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, iffetini korur, bir de kocasına itaat ederse, ona 'Haydi, Cennetin hangi kapısından istersen gir' denilir." (3)
Yani, kadınların, zina, fuhuş yapmaktan sakınmakla beraber açık saçık gezmemeleri, ince, dar, yarı açık giyinmemeleri, erkekleri tahrik etmemeleri de iffetlerini korumaktır. Bunlara ek olarak evli kadınlar, meşru meselelerde kocalarına itaat etmelidir; bu da çoğu kadının nefsinin zoruna gitmektedir! Kurumlarda bile bir müdür olur, müdür yardımcıları ona tabi olur. Bir kurumda iki müdür olursa o kurumda işler yürümez, tartışma olur, kavga olur; aile gemisi de böyledir.
Bu rivayetlerden çıkan ortak sonuç, kadınların en büyük problemlerinin kocalarına itaatsizlik olduğu ortaya çıkıyor. Bu ilahi emirlerde bahsedilen elbette meşru konularda itaattir. Dünya tarihine şöyle bir göz atıldığında bazı peygamberler de dahil bazı bilginlerin,evliyanın hanımlarının inkarcı, huysuz ve nankör olduğu acı gerçeği görülmektedir... Nuh ve Lut peygamberlerin hanımları kafir ve nankör idiler ve helak oldular! Alimlerden ise Sokrates, Hz. Ebu’l Hasan Harkani (Vefatı M.S.1034, Harkan), Hz.İbni Ebil Hamayil-i Sevri’nin (4) ve Peygamber Eyyub a.s.’ın hanımı huysuz, aksi, geçimsiz idiler ve onlar sabrederek zor bir hayat yaşadılar... Bilinir ki Eyüp Aleyhisselamın eşi sürekli bela açmakta idi. Fakat o sabrıyla, ahlakı ve affediciliği ile salih kulların arasına girmiştir. (5)
Türk edebiyatının değerli alim ve yazarlarından Necip Fazıl Kısakürek’in şu önemli vecizesi de eşi kötü huylu olanların yeterince zor bir hayat ve imtihan yaşadığını ifade etmektedir: “İyi eş, Allahın kuluna özel bir ikramıdır. Hayırsız eş ise Dünyanın en ağır imtihanıdır.” (6) Bu nedenle insanların dıştan iyi görünen hayat tarzına bakıp rahat yaşadığını düşünmek önemli bir yanılgı olabilir. Eşi kötü huylu olanların epey derdi var demektir. Komşuların, arkadaşların böyle ailelere daha çok yardımcı, iyiliksever ve ara bulucu olmaları gerekir!
Müslüman kadınları uyaran ve kurtuluşa ermeleri için yol gösteren diğer rivayetler şöyledir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Kadının cihadı, kocası ile iyi geçinmektir.” [ Taberani] (7)
Erkeğini razı eden kadın için korku yoktur. İki hadis-i şerif meali şöyledir:
“Kocası razı olduğu halde ölen kadın Cennete girer.” [Tirmizi] (8)
“Kocasına muhabbet gösteren, çocuk doğuran, öfkelendiği an veya kocası kendine kızdığı zaman, kocasını razı edinceye kadar uyumayan kadın Cennetliktir.” [Taberani] (9)
Kadınları Cehenneme götüren diğer kötü bir meşguliyet şöyle açıklanmıştır:
Bir hadis-i şerif meali: “Cennette kadınların az olduğunu gördüm. Sebebini sordum. ‘Onları altın ve ziynet eşyası meşgul etti’ dediler.” [İ. Ahmed] (10)
Resulullah Efendimiz, ev işlerini Hazret-i Fatıma’ya, dış işlerini Hazret-i Ali’ye vermiş, bu hususta şöyle buyurmuştur:
“Hanımının evde oturması için, işlerini gören, ihtiyaçlarını karşılayan, onu yabancı erkeklerin görmesinden koruyan, ümmet-i Muhammedin düşmana esir düşenlerini satın almış, azat etmiş gibi sevaba kavuşur.” (11)
Abdullah b. Abbas’tan yapılan rivayete göre, Peygamberimiz:
“Bana cehennem gösterildi. Cehennemliklerin çoğunu kadınların meydana getirdiğini gördüm; onlar nankörlük ediyorlar.”Buyurdu.
“Allah’a karşı mı nankörlük ediyorlar?” diye sorduklarında, Peygamberimiz
“Kocalarına karşı nankörlük ederler, kendilerine yapılan iyiliklere karşı nankörlük ederler. Öyle ki, onlardan birine yıllarca iyilik yapsan, senden (hoşlarına gitmeyen) bir şey görseler, ‘Senden hiçbir iyilik görmedim.’demeye başlar.” diye buyurdu.” (12)
Ailenin yöneticisi babadır. Tekrar örnek vermek faydalı olacaktır: Nasıl ki her kurumda bir müdür ve onun yardımcıları ve diğer çalışan personel varsa, ailede de baba yöneticidir; anne, onun yardımcısıdır. Çocuklar da işçi, memur seviyesinde aile bireyleridir. Onlar da babaya-anneye itaat etmek zorundadır.
Aile, en küçük sosyal kurumdur. Onun da kuralları vardır. Herkesin kendi istediğini yaptığı, babaya veya anneye itaatin,saygının olmadığı aileler, dağılmaya mahkumdur. Böyle ailelerde mutluluk ta verimli çalışma da olmaz! İslam Dini, ailenin hayat tarzını ve çalışma düzenini ilahi emirlerle tanzim etmiştir!
Müslüman kadınlar, nefslerinin kötü arzularını ve şeytani vesveseleri yenip doğru olan ilahi emirleri ve güzel ahlaka uygun işleri yapmaya çalışırlarsa kurtuluşa ererler!
Mimoza Evrensel Keşifler Grubu, Konya, 14 Eylül 2021
KAYNAKLAR:
(1)Tirmizi, Salat 266 (360)
(2)Buharî, Nikâh 85, Bed'ü'l-Halk 6; Müslim, Nikâh 120-122 (1436)
(3) Ahmed b.Hanbel, Müsned I, 191
(7) Taberani
(8) Tirmizi
(9) Taberani
(10) İmam Ahmed
(12) (Buhari, İman, 21; Müslim, İmân 132)
0 Yorumlar